Roxy, Margot en Allie bezitten een geheim en dodelijk wapen: elektrische handen waarmee ze overal ter wereld mannen elektrocuteren die ooit meisjes hebben mishandeld, lastiggevallen of verkracht. De mannen beginnen te snappen dat het hun beurt is om bang te zijn. Dat het aan hen is om 's avonds niet naar buiten te durven.

 

Dit is natuurlijk fictie. Uit de roman De Macht, van de Britse schrijfster en ontwikkelaar van videogames Naomi Alderman. Een boek dat al miljoenen lezers kon bekoren. Barack Obama, the New York Times en the Washington Post klasseerden het boek tussen hun favorieten. Geen wonder dat de tv-rechten van het boek meteen verkocht waren.

Het verhaal doet ons nadenken over macht en machtsverhoudingen: stel je een wereld voor die geleid wordt door meisjes die krachtige machthebbers zijn. Sommigen met een onstuitbare wil om van de wereld een rechtvaardigere plaats te maken. Anderen die zelf hun macht beginnen te misbruiken.

Cover van het boek 'De Macht' van Naomi Alderman.

Macht? Ja, maar niet om het even hoe... 

In De Macht van Alderman draaien de hoofpersonages de sociale rangen om door mannen vreselijk te pijnigen, soms zelfs tot de dood. Zou dat het droombeeld zijn waarmee meisjes rondlopen? Zouden meisjes en vrouwen een vernietigende macht willen, waarmee ze anderen kunnen domineren? Uiteraard niet!

Natuurlijk willen meisjes en vrouwen evenveel te zeggen hebben als jongens en mannen. Willen ze evenveel macht. Ze hebben er net als jongens en mannen de capaciteiten voor. Maar toch gebeurt het dat iets hen tegenhoudt om die te benutten, om voluit voor hun ambities te gaan. 

Als ik krachtig durf te zijn en mijn power gebruik zoals ík het wil, dan wordt het steeds minder belangrijk of ik bang ben...

Audre Lorde, Afro-Amerikaanse dichteres, feministe en anti-racistische activiste die zichzelf ook wel strijdster noemt.

Dat is girl power. Ook de meisjes van onze Unlock the power of girls-campagne denken zo. Het zijn onafhankelijke, sterke meisjes. Allemaal verschillend, en allemaal vastberaden om de wereld om hen heen in beweging te zetten.

 

Krachtige heldinnen wereldwijd

Van in het vrouwendorp Jinwar in Syrisch-Koerdistan tot in Phnom Penh in Cambodja, wereldwijd stellen vrouwen de stereotypen en vooroordelen die hen worden voorgeschreven in vraag. Niet nodig om er daarvoor uit te zien als Wonder Woman of om met magische handen mannen te elektrocuteren. Elke vrouw zorgt op haar manier voor veranderingen in haar leven, haar gezin en haar omgeving. Veranderingen voor gelijke kansen, die een generatie geleden vaak nog ondenkbaar waren.

 

De kracht van vrouwen voor onderwijs in Indonesië

We waren aangesloten bij de basket- en volleybalploeg, volgden karatelessen, zongen in het koor en maakten deel uit van de vlaggendragers. Stuk voor stuk activiteiten die ons leerden om in team te werken en een gemeenschappelijk doel na te streven én te halen.

Sri Mulyani Indrawati en Retno Marsudi

Sri Mulyani en Retno zijn de erfgenames van de strijd van Kartini, één van de populairste feministische heldinnen van Indonesië, geboren in 1879. Ze streed voor toegang tot onderwijs voor meisjes onder de Nederlands kolonisatie.

 

Sri Mulyani en Retno studeerden op de eerste openbare meisjesschool in Semarang, geopend in 1912. Vandaag zijn ze respectievelijk minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in Indonesië.

In dit land wordt 20% van het staatsbudget aan onderwijs besteed en wordt de sleutelrol van vrouwen steeds meer erkend. Meisjes van vandaag en de volgende generaties zullen dankzij onderwijs volop hun talenten kunnen inzetten.

 

De kracht om normen in vraag te stellen in Cambodja

Een meisje hoort lief en verlegen te zijn en toegewijd aan haar echtgenoot.

Voor Noy Chhorvin, coördinatrice van het Cambodian Young Women’s Empowerment Network, horen deze woorden thuis in het verleden. Ze komen uit Chbab Srey, de traditionele gedragscode voor Cambodjaanse meisjes en vrouwen. Tot 2007 waren deze regels onderdeel van het onderwijsprogramma van het basisonderwijs. Zelfs vandaag worden ze nog hier en daar onderwezen.

Noy zet druk op haar omgeving om deze ronduit seksistische normen die zwaar op de Khmervrouwen wegen aan te kaarten. Al eeuwen worden gelijke kansen in dit land verwaarloosd, zegt ze. De feministe en activiste stuurt een netwerk van vrijwilligers aan dat ijvert voor het recht op onderwijs en werk voor meisjes en strijdt tegen seksueel geweld.

De activiste erkent dat ze zelf een lange weg heeft afgelegd. Nog niet zo lang geleden had ze zelf vooroordelen tegenover sekswerkers en iedereen die niet heteroseksueel is (LGBTQ). Ze vocht om haar studies verder te kunnen zetten en het zijn die studies die haar volledig emancipeerden.

Toen ik besloot om hogere studies te volgen, keurde mijn familie dat af. Ze vinden dat vrouwen geen nood hebben aan universitaire studies en dat hoofdstad Phnom Penh ver weg is en gevaarlijk voor vrouwen.

Vandaag is Noy Chhorvin ervan overtuigd dat iedereen het recht heeft om zich te ontplooien op haar of zijn eigen manier en dat verandering er zal komen dankzij jongeren. Door de snelle groei van het land en de verspreiding van mobiele telefoons, worden ze steeds alerter voor wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn de hoop van het land en van Noy, ook al is de weg naar gelijkheid nog lang.

 

De kracht van vrede en solidariteit ... en van vrouwen in Syrië

Alles start bij vrouwen. Zij zijn de basis. Maar dat betekent niet dat we mannen uitwissen.

Raman Mardin, coördinatrice van een vrouwendorp in Jinwar, in Rojava, de Koerdische naam voor Syrisch-Koerdistan

Enkele honderden vrouwen bouwden samen met Raman Mardin een veilige bubbel in de chaos van de oorlog. Met speciale aandacht voor slachtoffers van geweld en hun kinderen trokken ze huizen op, bouwden ze voedselschuren, scholen, een academie voor vrouwelijke wetenschappers, een gezondheidscentrum gespecialiseerd in alternatieve plantengeneeskunde, een museum dat werken van vrouwelijke kunstenaars tentoonstelt, enzovoort. Gisteren droomden ze er nog van, vandaag staan ze er dankzij hun eigen kracht en de helpende handen van talloze Europese vrijwilligers middenin.

Het project, gedeeld door vrouwen van uiteenlopende afkomst en religies, is een ode aan vrede en solidariteit. Het wordt gefinancierd door goede doelen en de opbrengst van het werk van de vrouwen.

 

(*) Alle voorbeelden komen uit een themanummer van het Franstalige blad Courier International: ‘Femmes, un combat mondial’.

 

Enkele cijfers

In een klassement over gendergelijkheid van het Wereld Economisch Forum:

  • staat Indonesië op de 84ste plaats van 144: het land zet haar positieve trend verder op vlak van gelijkheid voor hetzelfde werk en toegang tot politieke macht.
  • prijkt Cambodja 99ste in de ranglijst van 144: we zien er vooruitgang, vooral bij de genderverdeling bij parlementairen, hoge functionarissen en het hoogste kaderpersoneel.
  • staat Syrië 142ste op 144: de situatie voor vrouwen is er kritiek in bijna elk domein van dit door oorlog verwoeste land.

 

Elke dag girl power

Plan International begeleidt wereldwijd jonge activisten om hun rechten écht te doen gelden en hun toekomst en die van de meisjes van hun generatie te veranderen. Ook in België!

Ontdek hoe we dat aanpakken in ons jaarverslag

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!