Het parlement van Honduras heeft unaniem een verbod op kindhuwelijken goedgekeurd. Een overwinning van cruciaal belang in een land waar één meisje op drie wordt uitgehuwelijkt voor haar achttiende verjaardag.

Geen uitzonderingen meer

De nieuwe wet, die dinsdag werd gestemd, verhoogt de huwbare leeftijd van 16 naar 18 jaar en verbiedt alle uitzonderingen op de regel. Meisjes of jongens zouden bijvoorbeeld niet meer kunnen trouwen op 16 jaar met goedkeuring van de ouders. 

Plan International voert al jaren campagne om kindhuwelijken in Honduras bij wet te verbieden. In aanloop van de zitting in het parlement voerden de jonge activisten van Plan Honduras de druk op en vroegen ze de beleidsmakers woord te houden door deze wet door het Nationale Congres te krijgen.

Het is een historische beslissing en een enorme stap voorwaarts voor meisjes- en vrouwenrechten in het land. Deze wet beschermt duizenden tienermeisjes en zal voor hen het verschil maken op vlak van gezondheid, onderwijs, werkgelegenheid en bescherming tegen geweld, volgens Belinda Portillo, directeur van Plan Honduras.

Nog een lange weg te gaan

De beslissing van het parlement is een stap in de goede richting maar de echte uitdaging bestaat er in om de wet te implementeren. Plan zet haar werk voort in de meest afgelegen en arme gebieden van het land waar kindhuwelijken nog hardnekkig voorkomen. 

Het bannen van kindhuwelijken geeft meisjes de mogelijkheid hun studies voort te zetten, een eigen inkomen te verdienen en zelf hun toekomst te bepalen. 

Plan hoopt dat de beslissing van het parlement van Honduras andere landen in Zuid-Amerika tot actie zal doen overgaan. Want hoewel kindhuwelijken in de meeste landen verboden zijn, laten rechters en lokale overheden minderjarigen toch toe te trouwen wanneer de ouders hun goedkeuring geven. 

Dankzij het werk van Plan en lokale partners, zijn de regeringen in de Dominicaanse Republiek en El Salvador reeds bezig met een herziening van de wet op kindhuwelijken

Meer weten over onze programma's voor meisjes

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!