Yes! De festivalzomer is begonnen! Good music, good people... Dat laatste is jammer genoeg niet altijd waar. Wie tijdens een gezellig festivalfeestje al te maken kreeg met seksuele intimidatie, weet dat maar al te goed. Ook onze opiniepeiling laat geen twijfel: er moet dringend iets veranderen, want één meisje op zes wordt tijdens de festivalzomer lastiggevallen. 

We ondervroegen meer dan 600 jongeren naar hun ervaring met seksuele intimidatie op festivals. Heb jij het al meegemaakt? Zo ja, welke vorm: seksistische beledegingen, iemand die je aanraakte zonder dat je het wou, iemand die tegen je aanschuurde, die misbruik van je maakte omdat je dronken was, aanranding, of erger? Ben je er getuige van geweest? Wat heb je gedaan?  

De resultaten van de peiling zijn opvallend:

  • 60% erkent dat seksueel, lichamelijk en/of psychisch grensoverschrijdend gedrag op festivals aanwezig tot zeer aanwezig is.
  • 1 meisje op 6 zegt dat ze de voorbije drie jaar minstens één keer slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie op festivals.
  • 40% van de getuigen reageert niet en gaat weg.

Eén meisje op zes slachtoffer op festivals

Drukke mensenmassa's, dicht op elkaar moeten staan, alcohol, drugs ... Allemaal eigen aan festivals. Factoren die het risico op intimidatie en seksueel geweld groter maken.

Van de 604 jongeren die we anoniem hebben bevraagd, zijn er 87 die aangaven dat ze de voorbije drie jaar tijdens de zomerfestivals minstens één keer slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie. Twee derde van hen zijn meisjes. In totaal gaat het om één meisje op zes. 

Voor sommige festivals zegt 30% van de ondervraagden getuige te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.

Ook jongens maken het mee. Maar uit de cijfers over verschillende vormen van seksuele intimidatie, blijkt dat meisjes het veel vaker meemaken. 

Eerste reflex: niets doen

Onze peiling toont dat zowel slachtoffers als getuigen niet goed weten hoe te reageren wanneer ze met seksuele intimidatie te maken krijgen. Sommigen zijn ook bang om te reageren.

Een groot aantal meisjes zegt dat ze hulp hebben gevraagd aan vrienden of dat ze zich tegen diegene die hen intimideerde hebben verzet. Maar één meisje op vijf zegt dat ze om het moment zelf niets heeft gedaan.

Verder geeft 40% van de getuigen toe dat ze op het moment zelf niet hebben gereageerd en zijn weggegaan. Al zegt de meerderheid wel dat ze hebben ingegrepen om het slachtoffer te helpen.

Zijn sommige festivals veiliger dan andere?

Het is logisch dat er op grote festivals als Rock Werchter of Tomorrowland meer slachtoffers en getuigen zijn. Maar dat betekent daarom niet dat ze minder veilig zijn voor meisjes. Op een tiental festivals was 10% van de meisjes die er de voorbije drie jaar naartoe zijn geweest slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie. Het gaat om festivals van verschillende omvang en met diverse muzikale genres. Meer bepaald: Dance-D-Vision (Zottegem), Dour Festival (Dour), Esperanzah! (Floreffe), La Fête des Solidarités (Namen), Laundry Day (Antwerpen), Pukkelpop (Hasselt), Qontinent (Wachtebeke), Reggae Geel (Geel), Rock Werchter (Werchter), Sunrise (Gierle) en WeCanDance (Brugge)

Maar er zijn ook festivals waarop minder dan 5% van de meisjes zegt slachtoffer geweest te zijn van seksuele intimidatie: Boomtown (Gent), Brussels Summer Festival (Brussel), Cactusfestival (Brugge), Couleur Café (Brussel), Dranouter (Dranouter), Graspop (Dessel), Lasemo (Edingen), Les Ardentes (Luik) en Ronquières Festival (Ronquières)

We moeten wel voorzichtig zijn met die specifieke cijfers. De peiling werd uitgevoerd door een professioneel onderzoeksbureau, maar de steekproef is – vooral voor kleinere festivals – eerder beperkt. De cijfers tonen in de eerste plaats dat geen enkel festival gespaard blijft. Meer dan 60% van de jongeren zegt dat seksuele intimidatie een probleem is op festivals. De resultaten van de peiling zijn dus een sterk signaal voor festivalorganisatoren om dringend actie te ondernemen en om zelf de situatie op hun festival te analyseren.

Oplossingen van jongeren

Bijna 60% van de jongeren zegt dat seksuele intimidatie op festivals een probleem is. Hoog tijd dus om in actie te schieten. Sommige festivals hebben al stappen gezet, maar er is nog werk. Prioriteit: luisteren naar wat jongeren zelf zeggen.

Dat willen we de hele zomer doen met onze campagne #safestival, zowel online als ter plaatse op enkele festivals.

Onze peiling bracht wel al enkele interessante ideeën naar boven: een noodnummer dat duidelijk zichtbaar is op elk festival bijvoorbeeld. Een simpel idee dat makkelijk om te zetten is in de praktijk.

Zulke ideeën zijn er ongetwijfeld nog! Doe mee aan onze quiz en laat ons weten wat jij zou doen om er een veilig feestje voor iedereen van te maken!

Esperanzah wijst de weg!

Sommige festivals hebben het voortouw genomen in de strijd tegen seksuele intimidatie en hebben niet gewacht tot we onze #safestival campagne lanceerden. Bravo Esperanzah! Het festival neemt een hele reeks maatregelen om seksuele intimidatie tegen meisjes en jongens te bestrijden: een noodnummer, veilige ruimtes, een informatiekit ... Een voorbeeld om te volgen!

 

HULP NODIG?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Of chat anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling op nupraatikerover.be.

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!