In Hanoi werkt Plan International samen met tieners, buschauffeurs en controleurs om bussen veiliger te maken, zodat meisjes zich veilig door de stad kunnen verplaatsen. 

Tuyen: "Ik snap mannen niet die meisjes lastigvallen"

Tuyen is 17 jaar en woont in Hanoi. Hij sloot zich aan bij het Champions of Change project van Plan International Vietnam om seksuele intimidatie tegen meisjes te stoppen.

Meisjes moeten veel hindernissen overwinnen wanneer ze zich buitenshuis wagen. Ik snap mannen niet die jonge meisjes lastigvallen. Ze zijn echt niet goed in hun hoofd. Ik maakte me zorgen om mijn vriendinnen en besloot iets te doen. Ik praat er veel over met mijn omgeving en vraag hen om zich samen met mij mee in te zetten zodat de stad een aangename plek wordt voor iedereen.

Iedereen mee aan boord

Plan International Vietnam werkt sinds 2014 samen met TRAMOC - het Ministerie van Vervoer - en de stedelijke vervoersmaatschappijen in Hanoi. Tran Minh wil vanuit het Ministerie van Vervoer het bewustzijn bij het personeel en de reizigers verhogen over seksuele intimidatie.

Meer en meer mensen zullen gebruik maken van het openbaar vervoer in Hanoi, met name jongeren en studenten. Daarom is het belangrijk dat onze transportmogelijkheden veilig zijn voor alle gebruikers - in het bijzonder meisjes.

De aanpak werkt vruchten af. Buschauffer Bu Chi Long volgde verschillende genderworkshops van Plan International. 

Ik begrijp nu beter de risico's en pik de signalen van seksuele intimidatie sneller op wanneer ik aan het werk ben. Ik ben ook zelfzekerder om tussenbeide te komen. 

Door samen te werken met tienermeisjes en -jongensbuschauffeurs en controleurs om bussen veiliger te maken in Hanoi, wordt het probleem van seksuele intimidatie op openbaar vervoer op alle niveau's aangepakt.

INVESTEER IN MEISJESRECHTEN

Seksueel geweld en seksuele intimidatie moeten stoppen. Steun de acties van Plan International zodat meisjes en jongens over de hele wereld zij vrij in de stad kunnen bewegen, vrij van gendergerelateerd geweld en vooroordelen. Ontdek onze projecten.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!