In Zuid-Soedan is een 17-jarig meisje geveild op Facebook. Ze werd als bruid verkocht aan diegene de grootste bruidsprijs beloofde. 52% van de meisjes wordt in het door conflicten geteisterde land uitgehuwelijkt voor de leeftijd van 18 jaar. Maar dat Facebook wordt ingezet voor zo'n flagrante schending van meisjesrechten, is een verontrustende evolutie.

Eind oktober verscheen op Facebook het bericht waarin het meisje zou worden uitgehuwelijkt aan de bieder van de grootste bruidsprijs. Het zou zijn gepost door iemand van de gemeenschap van het meisje. Vijf mannen gingen op het bericht in. Onder hen hooggeplaatste regeringsmedewerkers.

De hoogste bieder bleek een rijke zakenman, die de vader van het meisje koeien, wagens en geld schonk.

Onze collega’s in Zuid-Soedan, die samenwerken met lokale gemeenschappen en de overheid om kindhuwelijken te stoppen, vinden de zaak erg verontrustend. George Otim, directeur van Plan International Zuid-Soedan:

Dat een meisje in deze tijden op het grootste sociale netwerk ter wereld kan worden verkocht voor een huwelijk, tart alle verbeelding. We roepen de overheid op om deze zaak grondig te onderzoeken.

Facebook reageerde dat “elke vorm van mensenhandel, of het nu gaat om berichten, pagina’s, advertenties of groepen die deze activiteit coördineren, niet zijn toegestaan”. Toch haalde de sociale netwerksite het bericht pas na vijftien dagen weg.

Kindhuwelijken in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn kindhuwelijken een groot probleem. Meer dan de helft van de meisjes wordt voor de leeftijd van 18 jaar uitgehuwelijkt. Het is ook een bijzonder complex probleem. De enorme armoede, conflicten, lage geletterdheid en beperkte onderwijskansen – in het bijzonder voor meisjes – werken kindhuwelijken in de hand.

In veel gemeenschappen denken mensen dat ze meisjes beschermen wanneer ze hen op jonge leeftijd uithuwelijken, namelijk tegen seksueel contact voor het huwelijk en tegen ongewenste zwangerschappen. Vaak betekent een dochter uithuwelijken ook dat er een mond minder te voeden is en dat er dankzij de bruidsprijs een extra inkomen is.

Ondanks dat de wettelijke huwelijksleeftijd 18 jaar is, is er dus nog een lange weg te gaan om kindhuwelijken in Zuid-Soedan te stoppen. Plan International werkt daarvoor samen met de overheid, die dit jaar een nationaal actieplan tegen kindhuwelijken heeft gelanceerd. Onze lokale medewerkers zijn ook aan de slag in gemeenschappen, enerzijds om mensen over de problematiek te doen nadenken, anderzijds om meisjes op de schoolbanken te krijgen. Verder is Plan International in Zuid-Soedan ook een brede publiekscampagne aan het opzetten.

Kom meer te weten over de acties van Plan International tegen kindhuwelijken

Elke minuut worden wereldwijd 23 meisjes gedwongen te trouwen voor hun achttiende verjaardag. Dat betekent dat er jaarlijks 12 miljoen meisjes voor hun 18 jaar worden uitgehuwelijkt. De praktijk is een grove schending van meisjesrechten. Het beknot hun jeugd en bedreigt hun gezondheid.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!