Meer dan 35.300 meisjes en jongens in Burkina Faso kunnen rekenen op een Plan Ouder. Een van deze Plan Kinderen is de 13-jarige Claire. Zij neemt je mee een dag in haar leven. 

Ga met Claire mee naar Burkina Faso

De ‘dag in het leven van’ Claire is een bijzondere dag. De reportageploeg van Plan International komt langs om haar te volgen. Ze krijgt zelf een kleine camera mee waardoor we mee door haar cameralens en door haar ogen de dag zien. Nadat haar vader plotseling stierf, trok Claire bij haar grootmoeder en tante in. Haar dag begint dan ook met een ontbijt met de drie neefjes en het voederen van tantes dieren: enkele schapen, geiten en varkens.

"Ik wil wiskundelerares worden"

Op school is Claire gepassioneerd door wiskunde en ze droomt ervan later een wiskundeleraar te worden. Plan International zorgt ervoor dat in de gemeenschap van Claire scholen komen van goede kwaliteit met leraren die ervoor zorgen dat hun leerlingen deelnemen aan de besluitvorming over hun scholen en het onderwijs. Zo is Claire vandaag een actief lid van de schoolraad waar ze verkozen is tot ‘minister van Cultuur’. De schoolraad bespreekt kwesties die de kinderen aanbelangen en lobbyt voor veranderingen in de schoolomgeving. De bouw van een hek rond de school staat hoog op de agenda. Claire is bezorgd dat kinderen de straat oprennen en slachtoffer worden van het verkeer.

In het gezondheidscentrum van het dorp, gebouwd door Plan International, gaat Claire regelmatig op controle. Veel kinderen in Burkina Faso sterven aan ziekten die te voorkomen of te behandelen zijn. Elk jaar halen 66.000 kinderen hun vijfde verjaardag niet. Dankzij de steun van Claires Plan Ouders kan Plan International ervoor zorgen dat de gemeenschap waarin Claire leeft niet alleen een gezondheidscentrum heeft, maar ook schoon en veilig water.
 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!