Covid-19: dit doet Plan International

Ook tijdens de coronacrisis blijven wij ons onverminderd inzetten voor een beter leven voor meisjes en jongens. We geven kinderen en hun families correcte, levensreddende informatie en de middelen om besmetting met het coronavirus te vermijden. Nu de scholen gesloten zijn, staan we ook in voor aangepast onderwijs en beschermen we kinderen, met name meisjes en jonge vrouwen, tegen huiselijk geweld, seksuele uitbuiting, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid.

onze aanpak

Plan medewerker helpt meisje om haar handen te wassen

Help mee om de verspreiding tegen te gaan

Een goede hygiëne is de meest effectieve manier om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor ons is de toegang tot voldoende proper water en zeep om onze handen te wassen een evidentie. In de landen waar wij actief zijn is dat helaas een ander verhaal.

Maar jij kan daarbij helpen

Grote gevolgen voor kinderen, met name meisjes en jonge vrouwen

Hoewel kinderen minder bevattelijk lijken voor het virus, zijn zij toch de grootste groep indirecte slachtoffers. De omgeving waarin ze opgroeien en zich ontwikkelen wordt getekend door COVID-19. De sluiting van de scholen, zieke familieleden,verlies van gezinsinkomen, de beperkte toegang tot zorg aan huis enzovoort zorgen ervoor dat kinderen minder goed worden beschermd en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Voor hen neemt het risico op seksuele uitbuiting, kinderarbeid en kindhuwelijken opnieuw toe.

Onze ervaring leert ons dat in noodsituaties als deze vooral meisjes en jonge vrouwen extra hard geraakt worden. Tijdens de Ebola-uitbraak in 2014 zagen we een grote stijging van kinderprostitutie van meisjes uit verarmde en kwetsbare gezinnen. Daarnaast stegen ook de cijfers van het aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Een groot deel van die meisjes keerde na de crisis niet terug naar school.

Lees meer

Een moeder met haar dochter

Samen meer levens redden

Met de campagne COVID1212 bundelen 7 humanitaire organisaties, inclusief Plan International, hun krachten om de meest kwetsbare mensen te helpen in ontwikkelingslanden. We hebben in België en heel wat andere landen gezien hoe desastreus de impact van COVID-19 kan zijn. Dit willen we vermijden in landen met zwakke gezondheidssystemen. Als we onze krachten bundelen, kunnen we samen meer levens redden.

 

Geef families en kinderen een hygiënekit

Red Levens

DONEER NU