Het virus trof ook het Aziatische continent, maar de intensiteit verschilde sterk van land tot land. We hebben onze inspanningen gericht op de plekken waar de gezondheidsinfrastructuur het zwakst is en waar de bevolking het kwetsbaarst is, zoals in Bangladesh, dat in mei 2020 ook werd getroffen door de cycloon Amphan.

"My name is Coronavirus"

Onze preventiecampagnes namen verschillende vormen aan. In Vietnam hebben we luidsprekers geschonken om de informatie te verspreiden in de lokale talen. We hebben de lokale ngo's waarmee we samenwerken ondersteund bij de productie van posters, vlaggen en informatiefolders die werden verspreid onder onze Plan Kinderen en de algemene bevolking. In de Filipijnen, een land dat zwaar getroffen is, kregen meer dan 400.000 mensen via onze campagnes informatie over de regels om afstand te houden. In India hebben we met mobiele campagnes en online sensibiliseringssessies in 60 gemeenschappen meer dan 200.000 mensen bereikt, waarvan 50.000 families van Plan Kinderen. We hebben ook materiaal uitgedeeld dat speciaal voor kinderen werd ontwikkeld in Indonesië en Bangladesh. Daar verspreidden we ook het boek "My name is Coronavirus" onder 140 educatieve centra.

Voor de pandemie waste ik mijn handen nooit echt grondig. Tijdens de informatiesessies heb ik geleerd hoe ik dat goed kan doen en nu leg ik dat ook uit aan mijn vriendinnen. Bedankt aan het team van Plan International voor de hulp!

Choti, Plan Kind, 15 jaar, India

 

Water, zeep en maskers 

Zonder geschikte materialen kunnen afgelegen dorpen zich moeilijk beschermen. We hebben Plan Kinderen niet alleen de nodige informatie gegeven, maar ook de materialen. In de Filipijnen, bijvoorbeeld, hebben we systemen om de handen te wassen uitgedeeld en sanitaire kits verspreid onder meer dan 23.000 gezinnen en 116.000 gezondheidswerkers. Dankzij onze actie ontvingen onze gemeenschappen in India, Thailand en Birma maskers, alcoholgel, zeep en handschoenen. Alleen al in Indonesië hebben onze 37.000 Plan Kinderen onze sanitaire kits ontvangen en in 265 gemeenschappen werd zo'n 12,9 miljoen liter water uitgedeeld.

Plan International heeft ons, Plan Kinderen, en onze families, altijd geholpen. We hebben hygiënische kits en voedsel gekregen. Dat was echt belangrijk omdat onze verplaatsingen beperkt waren. We kunnen niet meer naar de stad en de meeste ouders hebben geen inkomen meer.

Rizza, Plan Kind, 14 jaar, Filipijnen
Schoolmeisje wast haar handen

 

Voedselondersteuning

Wij boden ondersteuning daar waar de pandemie de armste mensen nog kwetsbaarder heeft gemaakt. In Cambodja hebben we voedsel uitgedeeld aan zo'n 40.000 scholieren. In de Nepalese gemeenschappen hebben we meer dan 16.000 mensen geholpen met voedselrantsoenen. In Vietnam heb we meer dan 1100 gezinnen in kritieke omstandigheden voorzien van voeding, zaaigoed en boerderijdieren (zoals eenden of geiten) om hun voedselafhankelijkheid op lange termijn te verminderen.

Vrouw ontvangt pakket met voeding en beschermingsproducten

 

Blijven leren

We hebben ervoor gezorgd dat kinderen kunnen blijven leren, ook tijdens de coronacrisis. In India en Bangladesh, bijvoorbeeld, hebben we mee lessen ontwikkeld die via de radio of de televisie worden uitgezonden. In Vietnam en de Filipijnen hebben we leerkrachten en scholieren voorzien van pedagogisch materiaal en ander opleidingsmateriaal. In India hebben we handboeken, potloden en schriften uitgedeeld aan 37.000 kinderen, waaronder 11.300 Plan Kinderen. Tot slot, hebben we scholen voorzien van beschermingsmiddelen, zodat ze op een veilige manier terug open kunnen gaan. Zo hebben we in Vietnam bijvoorbeeld gezorgd voor handwassystemen en desinfecterende producten.

Vroeger moest ik al mijn water meenemen van thuis. Dat was zwaar om te dragen en mijn schriften werden nat. Ik ben heel blij dat we nu proper water hebben op school.

Bibisha, 8 jaar, Nepal
Meisjes studeren thuis via de radio

 

Specifieke ondersteuning voor meisjes en vrouwen

In deze moeilijke omstandigheden, waar de toegang tot reproductieve gezondheidscentra werd belemmerd, hebben we onze preventie-inspanningen op andere manieren voortgezet. In Vietnam hebben we informatie rond het voorkomen van kindhuwelijken en seksueel geweld verspreid via online campagnes en mobiele luidsprekers in 763 gemeenschappen die we ondersteunen. In Indonesië hebben we naast de verspreiding van deze boodschappen ook hygiënische producten verdeeld onder jonge vrouwen, terwijl we in de Filipijnen zo'n 700.000 mensen hebben bereikt met onze campagnes rond deze onderwerpen.

Ik voelde me heel erg ongemakkelijk tijdens mijn maandstonden en ik had weinig zelfvertrouwen. Door de pandemie was er geen markt en bleven veel winkels dicht. Ik vond moeilijk wat ik nodig had. Dankjewel Plan International voor het uitdelen van de hygiënische kits! Het advies in de informatiefolders heeft me ook echt geholpen om  mijn angsten te overwinnen.

Anca, Plan Kind, 16 jaar

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!