Seksisme in the City

Waarom heb je een gevoel van onbehagen in een bepaalde straat op een bepaald tijdstip? Wat doe je als je ziet dat iemand wordt lastiggevallen op straat of in het openbaar vervoer? Seksueel geweld en seksuele intimidatie in de openbare ruimte is een veelvoorkomend probleem. 

Ik moet maar één kilometer stappen, maar ik kom zoveel hindernissen tegen: dronken of gedrogeerde taxichauffeurs die me naroepen en me proberen aan te raken. Als je weigert om op hun avances in te gaan, kunnen ze echt agressief worden en je weken aan een stuk lastigvallen.

Faridah, 20 jaar, jongerenactiviste, Oeganda
  • 40% van de tienermeisjes in Hanoi, Vietnam, zeggen dat ze worden lastiggevallen wanneer ze het openbaar vervoer nemen en voelen zich niet veilig.
  • 96% van de tienermeisjes in Delhi, India voelen zich niet veilig in de stad.
  • Equal Brussels deed  in 2016 onderzoek naar seksisme en intimidatie in de openbare ruimte. Daaruit blijkt dat 30% van de vrouwen te maken krijgt met geweld, 60% van seksuele intimidatie en dat 90% van de holebi’s al fysiek of seksueel geweld ondervond. Ook mannen en jongens krijgen ermee te maken. Nochtans zou iedereen zich vrij en veilig in de stad moeten kunnen bewegen. 

Jongeren geven de doorslag voor een Safer City

Wereldwijd werkt Plan International met jongerenactivisten om ervoor te zorgen dat:

  • de straten van hun steden veilig zijn.
  • meisjes veilig en zonder risico op geweld of seksuele intimidatie naar school kunnen gaan.
  • seksuele intimidatie, genderstereotiepen, kindhuwelijken en alle andere vormen van gendergerelateerd geweld stoppen

Jongeren in Brussel, Kampala (Oeganda), Hanoï (Vietnam), en Guayaquil (Ecuador) laten hun stem horen en sporen politieke besluitvormers aan tot veranderingen waar niet alleen meisjes beter van worden. Gendergelijkheid is het streefdoel. 

STEUN DE ACTIE VAN  de JONGErenACTIVISTEN VAN plan INTERNATIONAL WERELDWIJD

Hoe slagen de jongerenactivisten erin dingen te veranderen? We laten het je zien gedurende de maand oktober. Er staat veel te gebeuren en de jongeren hebben jouw steun nodig.

Blijf op de hoogte van de internationale actie tegen gendergerelateerd geweld. Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

 

Door dit hokje aan te vinken geef je toestemming om op regelmatige basis de nieuwsbrief te ontvangen en op de hoogte worden gehouden van onze acties, events en projecten. Je kan je op elk moment uitschrijven.

 

 

HULP NODIG?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.