Meisjes en jonge vrouwen van alle leeftijden hebben het recht om actief deel te nemen aan de sociale, economische en politieke besluitvormingsprocessen. Ze moeten de mogelijkheid hebben om uit te groeien tot volwaardige burgers die positieve veranderingen kunnen teweeg brengen in hun gemeenschap en hun land.

Voor mij is een meisje een echt rolmodel als ze tegelijk positief blijft én obstakels overwint terwijl ze anderen aanmoedigt om hetzelfde te doen.

Adeline, 18 jaar, Benin.

Achter elke man een sterke vrouw

Sterke, ambitieuze meisjes en vrouwen die de leiding nemen. Je kent er zeker en vast een paar. Dat is niet verwonderlijk want er zijn er een heleboel. Minstens zoveel als mannen. Maar hoe hoger je op de ladder van macht en invloed klimt, hoe minder zichtbaar vrouwen zijn. Er zijn een hoop vrouwen die achter de schermen de touwtjes in handen hebben, maar "aan het hoofd" van een bedrijf of een familie, staat nog vaak... de man. De man die ook steeds de hoofdrol krijgt in de geschiedenis. Zoals het gezegde gaat: "achter elke man staat een sterke vrouw".

Maar waarom zouden die sterke vrouwen zich moeten verstoppen? Waarom zouden ze niet de leiding nemen en een familie, een bedrijf of een land runnen? Deze vraag stellen we aan jongeren die we ontmoeten in Benin, Cambodja, Ecuador, België... overal waar we werken. En we geven hen de sleutels om hun rechten op te eisen, om deel te nemen aan de wereld om hen heen, zonder dat hun geslacht een barrière of voorrecht is.

Ik wil dat de jongens begrijpen dat we hetzelfde kunnen doen.

Nary, 14 jaar oud, Cambodja.

Gezocht: positieve rolmodellen

Zijn tienermeisjes en jonge vrouwen klaar om de leiders van morgen te worden? We hebben nog nooit zoveel vrouwen in leidersposities gezien als nu. Toch twijfelen velen hieraan. Wat erger is, meisjes en jonge vrouwen betwijfelen zelf hun leiderschapscapaciteiten. En eigenlijk is dat niet verwonderlijk als je weet dat:

  • België nog nooit een vrouwelijke eerste minister heeft gehad.
     
  • Het voor vrouwen moeilijker is om een bedrijf te leiden en ze gemiddeld 20% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
     
  • Wereldwijd slechts 17 van 193 staatshoofden vrouw zijn.

Meisjes hebben nood aan positieve rolmodellen. Maar nog meer dan aantallen, hebben we allemaal nood aan een samenleving waar meisjes, los van maatschappelijke druk, durven te dromen om leiderschapsrollen op te nemen en invloed uit te oefenen op beslissingen die voor hen belangrijk zijn. 
Samen met onze lokale partners werken we met meisjes aan hun zelfvertrouwen. Via sport, theater, jeugdclubs, enzovoort laten jongeren hun stem horen. Plan International steunt deze dappere meisjes om georganiseerd invloed uit te oefenen en gelijkheid te bevorderen.

Girls Take Over

We nemen de plek in van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. Daarmee willen we tonen dat meisjes nog lang niet dezelfde status en kansen hebben als jongens, terwijl ze evenveel in hun mars hebben.

Tiffany, 19 jaar, België

Elk jaar op 11 oktober, Wereldmeisjesdag, hebben we een afspraak met de obstakels die meisjes weren uit leiderschapsrollen. Dan nemen meisjes wereldwijd voor één dag plaats in de stoel van invloedrijke personen in sectoren waar je maar weinig vrouwen tegenkomt. Nieuwsgierig naar wat we dit jaar zoal in petto hebben? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties.