Wat jongens mogen, dat mogen meisjes ook, toch? We hebben dezelfde rechten en dezelfde plichten. Later wil ik mijn diploma's halen en één van de beste voetbalspeelsters ter wereld worden!

Martine, 16 jaar, Benin

Meisjes en jonge vrouwen in Benin willen met hetzelfde respect behandeld worden als jongens. Ze willen iets bereiken in hun leven. Door tradities, gebruiken en armoede hebben ze een lagere status dan hun broers. Zij mogen immers onbezorgd voetballen, terwijl meisjes een moederrol krijgen aangemeten en moeten helpen in het huishouden, ver weg van de schoolbanken of hun eigen dromen.

Dankzij het team van Plan International en haar partners overwinnen deze meisjes obstakels die gelijkheid in de weg staan ... en dat doen ze via sport! Je kan hen helpen door het Girls Fund te steunen.

Jouw steun aan dit project zorgt dat jonge vrouwen in Benin ...

... echte voetbalsters worden

Wanneer de Beninse meiden de eerste keren hun voetbaloutfit aantrokken om een balletje te gaan trappen, werden ze vierkant uitgelachen. Met het hoofd trots rechtop, aangemoedigd door Plan International, zetten ze door. Meerdere trainingen per week, technieken bijschaven en perfectioneren en steeds meer zelfvertrouwen. Vandaag wordt er niet meer gelachen: ouders en andere bewoners van het dorp respecteren de voetbalploeg en assisteren zelfs bij de match.

Door zich te bewijzen op een 'jongensdomein', openen de jonge voetbalsters het debat: meisjesrechten en gelijkheid zijn plots onderwerp van gesprek. Ze inspireren de hele gemeenschap: jongens en meisjes, mannen en vrouwen.

... zwangerschappen vermijden

Heel wat ouders twijfelen om hun dochters naar de voetbaltraining te sturen. Wanneer ze immers zonder toezicht het huis uit gaan, is dat mogelijk gevaarlijk, kunnen ze contact hebben met jongens, geraken ze misschien ongewenst zwanger... Het sportproject dat Plan International hier financiert, voorziet infosessies rond seksualiteit, voorbehoedsmiddelen én het recht om 'nee' te zeggen. Voor de deelneemsters is dat vaak een openbaring.

Tussen de trainingen door leren de speelsters opkomen voor hun rechten en hun standpunt duidelijk maken, zodat ze hun gezin, hun gemeenschap, de traditionele chefs en de autoriteiten kunnen overtuigen om zich af te zetten tegen discriminatie en kindhuwelijken.

...een vak aanleren en op eigen benen staan

Voor meisjes en jonge vrouwen die ongeschoold zijn omwille van een huwelijk of een tienerzwangerschap, organiseert het team van Plan International in Benin spaargroepen en microkredieten. De jonge vrouwen sparen geld in een gemeenschappelijke kas en helpen elkaar zo met het opzetten van een eigen zaak. 

Op school werd vóór het derde middelbaar met geen woord gerept over seksualiteit. Pas na mijn bevalling kreeg ik in het gezondheidscentrum alles te horen ... te laat natuurlijk. Ik raad andere meisjes aan om hun zwangerschappen te plannen, en niet bang te zijn om hun partner te vragen zich te beschermen.

Edith, 16 jaar, mama van Valentin, 2 jaar.

Steun ons meisjesproject in Benin