Het is een plezier om met mijn kinderen bezig te zijn. Het was niet altijd makkelijk. Ik had immers nog nooit voor zo'n kleintje gezorgd omdat altijd gezegd werd dat dat 'vrouwenwerk' was. Toen ik papa werd, was ik bang om iets verkeerd te doen. Nu ben ik al veel meer op mijn gemak met de baby.

José Luis, 35 jaar, Bolivia

Vanaf de geboorte vraagt een baby zorg, woordjes en spelletjes. Heel vaak krijgen de allerkleinsten niet voldoende aandacht. Ouders zijn druk in de weer met de taken van de dag, van het veld naar de markt, van de markt naar het veld. Vaak krijgen meisjes minder aandacht dan jongens, omdat zij traditioneel gezien minder meetellen in de Boliviaanse samenleving.

Dankzij Plan International en haar partnerorganisaties in Bolivia geven ouders, opvoeders en overheden een gelijke start aan alle kleine kinderen - jongens én meisjes. Geef meisjes en jongens een goede start in het leven. Steun het Girls Fund.

Jouw steun aan dit project zorgt ervoor dat kleine Boliviaanse meisjes ...

... gezond leren en groeien 

Voor de kinderen zorgen, is de taak van de moeder. Dat is maar gedeeltelijk waar. Die opdracht is immers evengoed voor papa's weggelegd. Maar hoe begin je daar aan? Welke voeding is aangewezen na de borstvoeding? Welke woordjes, welke spelletjes zijn het meest geschikt voor een goede ontwikkeling? Hoe troost je je kind als het huilt en hoe kan je opvoeden zonder geweld?

Duizenden Boliviaanse ouders en andere opvoeders van kinderen onder de 8 jaar vinden antwoorden door deel te nemen aan workshops van Plan International. Papa's en mama's leren er ook welke voedzame groenten ze in hun moestuin kunnen telen om hun kinderen gezonde voeding voor te schotelen.

... zich spelend voorbereiden op de basisschool

Tijdens de eerste levensjaren ontwikkelen het lichaam en de hersenen zich het snelst. In de kindertuin wordt bij de kleine spruiten een stevige basis gelegd voor de basisschool, de middelbare school, en nog later, een interessant leven.

Omdat gezondheid, opvoeding en bescherming van jongens en meisjes tussen 0 en 8 jaar zo belangrijk is voor de toekomst, ontwikkelde Plan International handleidingen en vormingen voor leerkrachten in de Boliviaanse kleuterscholen. Onze teams beïnvloeden ook politieke beslissingen en budgetten voorzien voor kleuteronderwijs.

... dezelfde kansen krijgen als jongens.

Als meisjes even vaak de kans krijgen om zich uit te drukken, om zelfvertrouwen te hebben en zich te verdedigen tegen geweld als jongens, dan stappen ze de lagere school binnen met de borst vooruit.

Plan International lanceert informatiecampagnes in de dorpen om de mentaliteit te veranderen: gelijkheid tussen jongens en meisjes!

Ik vind het leuk om samen met meisjes te spelen en te zingen in de kindertuin. De begeleidster heeft me veel geleerd. Toen ik voor het eerst op school aankwam, was ik zelfs niet bang.

Rosario, 8 jaar, Bolivia

Steun onze projecten in Bolivia