“M’n buurmeisje vertelde me dat een man in een overvolle bus op haar was klaargekomen. Achteraf zei haar vriendje dat het haar eigen schuld was omdat ze een te strakke jeans droeg.

Elina, 14 jaar

Seksuele intimidatie en seksueel geweld zijn in Ecuador alomtegenwoordig. De machocultuur in Nueva Prosperina, een buitenwijk van de stad Guayaquil, zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid van meisjes enorm wordt beperkt. Ook tienerzwangerschappen zijn een groot probleem en zijn niet zelden het gevolg van verkrachting. Maar meer en meer jongeren vinden dat het anders kan en moet. Bevlogen sociaal werkers en partners van Plan International Ecuador inspireren hen om hun maatschappij van binnenuit te veranderen. Je kan hen steunen door te schenken aan onze projecten.

Jouw steun aan dit project zorgt ervoor dat meisjes in Ecuador …

… minder vaak worden geconfronteerd met seksuele intimidatie en geweld.

Jongeren tussen 12 en 18 uit Nueva Prosperina sluiten zich aan bij jongerenclubs en leren via workshops na te denken en te praten over seksuele intimidatie en geweld. Ze gieten hun ervaringen in toneeltjes en treden regelmatig op voor de mensen uit de buurt. Ook fotografie en video staan op het programma.

De workshops en creatieve activiteiten helpen meisjes om traumatiserende ervaringen te verwerken. Maar minstens even belangrijk: ze brengen een nieuwe generatie voort, die neen zegt tegen machogedrag en het vernederen van meisjes en vrouwen. De jongerenactivisten zorgen er op hun beurt voor dat de ogen van hun omgeving opengaan en dat het geweld tegen meisjes drastisch afneemt.

De jongeren zetten hun nieuwe kennis en skills ook in om van de lokale overheid te eisen meer te doen tegen seksuele intimidatie en geweld.

… samen met jongens komaf maken met schadelijke gendernormen en stereotypen.

In Ecuador is seksisme een groot probleem. Ik praat erover met m’n leeftijdsgenoten en probeer daar zo verandering in te brengen. 

Jhon, 19 jaar

Aan de basis van seksuele intimidatie en geweld liggen diepgewortelde clichés. Over jongens en mannen: dat ze macho moeten zijn en meisjes of vrouwen moeten veroveren of zelfs gebruiken. Over meisjes en vrouwen: dat ze onderdanig moeten zijn, ten dienste moeten staan van de man en dat een blote schouder bedoeld is om mannen te behagen.

Via het project leren de jongeren in Nueva Prosperina over dat soort schadelijke gendernormen na te denken en ze in vraag te stellen. Onze collega’s en partners in Ecuador betrekken daarvoor jongeren – sommige iets ouder dan 18 – met wie ze al langer samenwerken. Zij zijn de leiders die een groot deel van het project in handen hebben en de nieuwelingen mee op sleeptouw nemen.

… later zwanger worden.

Minder seksueel geweld, betekent sowieso minder tienerzwangerschappen. Maar een bijkomend probleem in Nueva Prosperina is dat jongeren amper informatie krijgen over seksualiteit en geen of moeilijk toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen. Opnieuw via workshops en creatieve activiteiten leren jongeren over hun seksuele rechten en hoe onder meer anticonceptie kan voorkomen dat meisjes zwanger worden. Plan International zorgt er ook voor dat jongeren sneller en beter worden geholpen in gezondheidscentra.

… mondiger worden & ambities durven te hebben.

Jongeren werken in de loop van het project niet alleen rond specifieke thema’s. Ze krijgen ook workshops met het specifieke doel om te leren reflecteren, om uit te komen voor wie ze zijn en waar ze voor staan en om positief en ambitieus naar de toekomst te kijken.

Vroeger was ik verlegen. Dankzij Plan International durf ik te zeggen wat ik denk. Onlangs organiseerde ik na de les zelfs een workshop over gelijke rechten.”

Lady, 19 jaar

Investeer in meisjesrechten