Ik heb het naar mijn zin in deze ruimte speciaal voor kinderen. Ik merk dat ik niet meer constant bang ben dat ons huis zal instorten. Samen met mama en mijn neefjes en nichtjes leerde ik hoe we moeten reageren op een aardbeving of tsunami. Thuis hebben we al een noodrugzakje klaargezet. Ik voel me nu zekerder.

Erika, 10 jaar.

In april 2016 trof een zware aardbeving de regio Manabí: 660 mensen lieten het leven, 30.000 waren gewond en 80.000 hadden plots geen dak meer boven het hoofd. Twee jaar na de aardbeving blijven jonge kinderen en hun moeders de kwetsbaarste groep, maar ze hervatten stap voor stap hun dagelijkse leven, dankzij solidariteit tussen gezinnen en steun van sociale diensten van de overheid. Na het bieden van noodhulp komt het er nu op aan om gezinnen te ondersteunen zodat ze de emotionele schade een plaats leren geven en een normaal leven kunnen opbouwen.

Plan International en partners zetten Safe Spaces op, plaatsen speciaal voor kinderen, zodat meisjes en jongens in een veilige omgeving kunnen groeien, angsten overwinnen en leren hoe te reageren op toekomstige rampen. Ouders leren de nodige vaardigheden om hun kinderen de juiste zorgen te bieden. Steun deze actie door een gift te doen

Jouw steun aan dit project helpt kinderen in Ecuador ...

... fysiek én mentaal gezond opgroeien

Vrijwilligers organiseren zich via dorpscomités om veilige opvang te voorzien in de Safe Spaces die speciaal voor kinderen ingericht zijn. Ze zorgen ervoor dat de meisjes en jongens goed eten, gezond blijven en goede hygiënegewoonten aanleren. De kinderen leren hier hoe ze moeten reageren bij een natuurramp.

Moeders en zwangere vrouwen krijgen informatie over het verzorgen van de allerkleinsten en over preventie van geweld - vooral tegenover meisjes. Ze betrekken papa's bij het opvoeden en het onderwijs van kinderen. Tijdens workshops leren ouders activiteiten om samen met hun kinderen de weerbaarheid te verhogen en psychomotorische vaardigheden aan te scherpen.

... aan een gezinsomgeving die tegemoet komt aan hun ontwikkeling

Ouders, en dan voornamelijk moeders, nemen deel aan vormingen en infosessies over het opzetten van een eigen onderneming om een inkomen te verwerven. Als ze financieel zelfstandig zijn, kunnen ze langdurig hun gezin en de noden van hun kinderen ondersteunen.

We leerden dat de ontwikkeling van heel jonge kinderen erg belangrijk is. Dat wist ik niet. Ik kocht geen speelgoed, waardoor mijn zoontje zelden speelde. Hier kreeg ik een klein autootje dat onmiddellijk de aandacht van mijn zoontje trok. De workshops inspireerden ons om met dagelijkse materialen speelgoed te maken. We leerden ook welke spelletjes het best bij de leeftijd en de ontwikkeling van onze kinderen passen.

Mama van een gezin uit het project, Ecuador