Het weefproject is belangrijk voor mij. Waar ik woon is dit eeuwenoude traditie. Ik ben trots dat ik de techniek onder de knie heb en ik kan mijn eigen kleren maken. Ik verkoop mijn producten en dat geeft mij de kans om niet meer op de bananenplantage te moeten werken.

Phin, 24 jaar, Laos

In Laos, een land in volle economische hervorming, worden immense plantages aangelegd. In de provincie Bokeo werken gezinnen met z'n allen op de bananenplantages. Ze maken lange werkdagen en komen in contact met schadelijke producten... De arbeiders zijn vaak niet voldoende geïnformeerd over verplichte beschermingsmaatregelen. Plan International begeleidt meisjes en vrouwen uit kwetsbare etnische minderheden richting alternatieven en menswaardige beroepen. We kunnen daarbij rekenen op de steun van vakbonden en lokale overheden. Je kan bijdragen aan dit project door het Girls Fund te steunen.

Jouw steun aan dit project zorgt ervoor dat vrouwen in Laos ...

… traditioneel leren weven en een waardig beroep krijgen

Voor gezinnen waar veel monden moeten gevoed worden, lijken de plantages een soort paradijs. Ze verhuizen in massaal, aangetrokken door de belofte van een stabiel inkomen. Eenmaal ter plaatse volgt vaak de desillusie. Voor vrouwen zijn de dagen extra lang en vermoeiend. Thuisgekomen van hun werk op de plantages, moeten ze koken, wassen en andere dagdagelijkse klussen afwerken.

Plan International moedigt vrouwen aan om groepen te vormen en samen het beroep van traditioneel weven nieuw leven in te blazen. Eenmaal ze dit traditioneel ambacht onder de knie hebben, zijn ze in staat om een inkomen te verdienen buiten de plantages. Het inkomen dat ze halen uit de traditionele kledij wordt geïnvesteerd in onderwijs en gezondheid voor hun kinderen. De betrokken vrouwen waarderen hun herwonnen onafhankelijkheid en geven ze door aan hun dochters.

... zich beschermen tegen gevaarlijk werk op de bananenplantages

Niet alle vrouwen kunnen of willen traditionele weefsters worden. Heel wat meisjes en vrouwen blijven op de plantages werken omwille van het gezinsinkomen. Plan International voert er samen met de kinderen theaterstukken op in lokale talen. Zowel toneelspelertjes als hun publiek leren op die manier alles over hun rechten en over hoe ze de schadelijke effecten van de chemicaliën kunnen vermijden.

We maken ook radioprogramma's waarbij concrete vragen een duidelijk antwoord krijgen: hoe voorkom je diarree of dengue koorts? Hoe kan je je beschermen tegen giftige producten? Hoe hou je het huis proper? Waar stuur je je dochters en zonen naar school? De thema's die aan bod komen tijdens de uitzending worden in kleine groepjes besproken. Er ontstaat op die manier bij de gezinnen cruciale bewustwording.

Het is gevaarlijk voor vrouwen om op de plantages te werken. Zeker voor wie zwanger is. Ik sproeide samen met mijn man onkruidverdelger en besefte achteraf dat dat enorm gevaarlijk was voor mijn baby. Nu laat ik mijn man dit doen, met een veiligheidspak aan.

… hun kinderen voorbereiden op de basisschool

In de regio waar we actief zijn, heeft 4 op de 10 kinderen geen toegang tot kleuteronderwijs. Velen haken af in het eerste leerjaar, vooral omdat hun kennis van het Lao, de taal die in de klas gesproken wordt, zo goed als onbestaande is. Vooral kinderen van etnische minderheden, en in het bijzonder meisjes, vallen uit de boot.

Plan International maakt toegang tot voorbereidend leren makkelijker voor etnische minderheden door in tien dorpen in Bokeo speel- en leerplekken voor kleuters op te zetten. Samen met onze lokale partnerorganisaties geven we vormingen aan vrijwilligers om hun kennis en vaardigheden door te geven aan de allerkleinsten. Onze teams volgen nu de vooruitgang van 300 kinderen en hun ouders, de bevolking wordt geïnformeerd en we voorzien het nodige leermateriaal en educatief speelgoed.

Steun onze projecten in Laos