Mijn echtgenoot en ik nemen deel aan de bijeenkomsten van het dorpscomité om hier een speelgroep op te zetten. We moeten een locatie vinden en beslissen over ieders bijdrage. We hebben geholpen bij de bouw en wat geld gegeven. Ik ben erg trots want we bouwen hier samen aan de toekomst van onze kinderen. Hier kunnen kleine meisjes en jongens de basis leggen voor de lagere school en leren ze Lao. Dat is voor ons, etnische minderheden, echt nodig.”

Yoi, 27 jaar, mama van Sailom, 4 jaar, district Pha Oudom, provincie Bokeo.

Kleutertuinen schieten in Laos als paddenstoelen uit de grond: de overheid heeft het belang van kleuteronderwijs begrepen en voorziet er budget voor. Toch moeten we aandacht blijven hebben voor de meest afgelegen regio’s van dit uitgestrekte land. Kinderen van etnische minderheden hebben er nog altijd minder toegang tot onderwijs. Plan International België en haar lokale partners zetten sinds oktober 2016 in de dorpen in Bokeo speelcentra op. Je kan bijdragen aan dit project door onze projecten te steunen.

Jouw steun aan dit project zorgt ervoor dat jonge kinderen in Laos ...

… zich optimaal voorbereiden op het eerste leerjaar in de basisschool

In de regio waar we actief zijn, heeft 4 op de 10 kinderen geen toegang tot kleuteronderwijs. Velen haken af in het eerste leerjaar, vooral omdat hun kennis van het Lao, de taal die in de klas gesproken wordt, zo goed als onbestaande is. Vooral kinderen van etnische minderheden, en in het bijzonder meisjes, vallen uit de boot.

Plan International maakt toegang tot voorbereidend leren makkelijker voor etnische minderheden door in tien dorpen in Bokeo speel- en leerplekken voor kleuters op te zetten. Samen met onze lokale partnerorganisaties geven we vormingen aan vrijwilligers om hun kennis en vaardigheden door te geven aan de allerkleinsten. Onze teams volgen nu de vooruitgang van 300 kinderen en hun ouders, de bevolking wordt geïnformeerd en we voorzien het nodige leermateriaal en educatief speelgoed.