Ze hadden me als echtgenote beloofd aan mijn eigen neef. Gelukkig kreeg het beschermingscomité lucht van dit nieuws en met hulp van de chef van ons dorp kon ik ontsnappen aan dit huwelijk. Ik volg nu een opleiding en wil de beste naaister worden. Ik droom van een eigen naaiatelier waar ik heel wat andere naaisters aan het werk zet.

Sahada, 14, Niger

Sahada ontsnapte gelukkig aan het lot van een kindhuwelijk. Maar de meerderheid van de Nigerese meisjes heeft een echtgenoot en (minstens) één kind voor hun achttiende verjaardag. Haast altijd stoppen ze met school en laten hun projecten en dromen achter. Nochtans hebben ze ook hun toekomstdromen en hebben ze net als ons het recht om te kiezen of, met wie en wanneer ze willen trouwen en een gezin starten. Het team van Plan International in Niger doet er alles aan om kindhuwelijken tegen te gaan en om getrouwde meisjes op weg te zetten om onafhankelijk een eigen leven op te bouwen. Je kan hen helpen door het Girls Fund te steunen.

Jouw steun aan dit project in Niger zorgt dat uitgehuwelijkte meisjes ...

... herstellen na een veel te vroege zwangerschap

Na een kindhuwelijk volgt bijna altijd een (veel te vroege) zwangerschap. Een kind krijgen terwijl je lichaam daar nog niet klaar voor is, kan zware gevolgen hebben. Sommige jonge meisjes blijven achter met een fistel en incontinentie. Dat probleem kan alleen verholpen worden door meerdere chirurgische ingrepen. De organisatie Dimol, onze gespecialiseerde partner ter plaatse, voorziet deze medische zorgen en biedt jonge moeders en hun baby advies en raad.

... een beroep aanleren nadat ze de schoolbanken verlieten

Jonge meisjes in Niger verlaten na hun kindhuwelijk vrijwel meteen de schoolbanken. Met hoogstens een lagereschooldiploma op zak hebben ze geen enkel perspectief op een degelijk inkomen als hun echtgenoot vertrekt of overlijdt. Plan International en haar partners organiseren naailessen, cursussen bedrijfsbeheer en spaar-microkredietgroepen voor deze meisjes. Op die manier slagen ze er - ondanks hun stopgezette studies - toch in om zelf een zaak op te starten en hun gezin op eigen kracht te onderhouden.

... hun stem laten horen in de strijd voor een wet tegen kindhuwelijken

Jongeren, ouders, leerkrachten, dorpsleiders, ... iedereen moet mee de strijd aangaan tegen kindhuwelijken. De teams van Plan International en hun partnerorganisaties ondersteunen de meest gemotiveerde voortrekkers bij hun inspanningen om de mentaliteit in de gemeenschappen te veranderen en om de Nigerese wet te laten aanpassen. Die laat het immers nog toe om te huwen vanaf 15 jaar.

De traditie wil dat meisjes trouwen tussen de 13 en de 15 jaar. Samen met Plan International werken we hard om die mentaliteit te veranderen. Door uit te leggen welke nefaste gevolgen een kindhuwelijk met zich meebrengt en door de voordelen van onderwijs voor te leggen. Dat heeft tijd nodig, maar het begint langzaam vruchten af te werpen.

Bubé Hamani,chef van het dorp Yambaré in Niger

Steun ons meisjesproject in Niger