Ze hadden me als echtgenote beloofd aan mijn eigen neef. Gelukkig kreeg het beschermingscomité lucht van dit nieuws en met hulp van de chef van ons dorp kon ik ontsnappen aan dit huwelijk. Ik volg nu een opleiding en wil de beste naaister worden. Ik droom van een eigen naaiatelier waar ik heel wat andere naaisters aan het werk zet.

Sahada, 14, Niger

Sahada ontsnapte gelukkig aan het lot van een kindhuwelijk. Maar de meerderheid van de Nigerese meisjes heeft een echtgenoot en (minstens) één kind voor hun achttiende verjaardag. Haast altijd stoppen ze met school en laten hun projecten en dromen achter. Nochtans hebben ze ook hun toekomstdromen en hebben ze net als ons het recht om te kiezen of, met wie en wanneer ze willen trouwen en een gezin starten.

Weyborey Ma Farhan betekent ‘Wanneer meisjes openbloeien’ en is de naam die de gemeenschap gaf aan het nieuwe vijfjarige programma van Plan International Niger en haar lokale partners. Het programma biedt oplossingen op maat van de noden van meisjes en jonge vrouwen: hun kinderen voedzaam eten geven en goed laten groeien, hen beschermen tegen gendergerelateerd geweld, met name een kindhuwelijk, en hun dochters toestaan om secundair onderwijs te volgen en een beroep te leren. Steun onze projecten en help kindhuwelijken een halt toe te roepen.

Jouw steun aan dit project in Niger zorgt ervoor dat meisjes en jonge vrouwen ...

... een beroep aanleren nadat ze de schoolbanken verlieten

Jonge meisjes in Niger verlaten na een kindhuwelijk vrijwel meteen de schoolbanken. Met hoogstens een lagereschooldiploma op zak hebben ze geen enkel perspectief op een degelijk inkomen als hun echtgenoot vertrekt of overlijdt. Plan International en haar partners organiseren naailessen, cursussen bedrijfsbeheer, veeteelt , borduren en spaar-microkredietgroepen voor deze meisjes. Op die manier slagen ze er - ondanks hun stopgezette studies - toch in om zelf een zaak op te starten en hun gezin op eigen kracht te onderhouden.

... herstellen na een veel te vroege zwangerschap

Na een kindhuwelijk volgt bijna altijd een (veel te vroege) zwangerschap. Een kind krijgen terwijl je lichaam daar nog niet klaar voor is, kan zware gevolgen hebben. Sommige jonge meisjes blijven achter met een fistel en incontinentie. Dat probleem kan alleen verholpen worden door meerdere chirurgische ingrepen. De organisatie Dimol, onze gespecialiseerde partner ter plaatse, voorziet deze medische zorgen en biedt jonge moeders en hun baby advies en raad.

... hun kinderen beschermen

Gemeenschappen richten speciale kindvriendelijke ruimtes en gemeenschappelijke moestuinen voor de opvang en begeleiding van kinderen van 0 tot 6 jaar oud. Ze krijgen gezonde voeding en aangepaste zorg. Gemeenschapsvrijwilligers en sterke mama's uit de dorpen geven advies aan ouders om veelvoorkomende kinderziektes te voorkomen en de ontwikkeling van peuters en kleuters te bevorderen.

... hun stem laten horen in de strijd tegen kindhuwelijken en discriminatie

Jongeren, ouders, leerkrachten, dorpsleiders, ... iedereen moet mee de strijd aangaan tegen kindhuwelijken. De teams van Plan International en hun partnerorganisaties ondersteunen de meest gemotiveerde voortrekkers bij hun inspanningen om de mentaliteit in de gemeenschappen te veranderen. De sociale normen in de dorpen verschuiven dankzij informatie en dialoog tussen verschillende generaties, de club van de toekomstige echtgenoten waar jongens zich bewust worden van hoe belangrijk onderwijs en onafhankelijkheid zijn voor meisjes, door opleidingen over kinderrechten, over bescherming van meisjes, en zo verder. Samen met de gemeenschappen ijveren we om de Nigerese wet te laten aanpassen. Die laat het immers nog toe om te huwen vanaf 15 jaar.

De traditie wil dat meisjes trouwen tussen de 13 en de 15 jaar. Samen met Plan International werken we hard om die mentaliteit te veranderen. Door uit te leggen welke nefaste gevolgen een kindhuwelijk met zich meebrengt en door de voordelen van onderwijs voor te leggen. Dat heeft tijd nodig, maar het begint langzaam vruchten af te werpen.

Bubé Hamani, dorpsleider van het dorp Yambaré in Niger

Steun ons meisjesproject in Niger