Een jongen uit Dakar vroeg me aan de telefoon 'Als ik met je trouw, stop je dan met voetbal?' Ik heb onmiddellijk afgelegd. Voetbal is prioriteit.

Jonge Senegalese voetbalster

Senegal zette grote stappen vooruit op vlak van gendergelijkheid. Het land heeft grote internationale verdragen geratificeerd over bescherming van vrouwenrechten, heeft op beleidsvlak haar engagement versterkt en boekte met concrete actieplannen belangrijke vooruitgang. 98 % van de meisjes gaat naar de basisschool en er zitten even veel meisjes als jongens op de schoolbanken.

Op de middelbare school is de situatie minder rooskleurig: slechts 15 % van de scholieren zijn meisjes. Oorzaak: sociale normen geven jonge vrouwen een ondergeschikte rol en halen ze veel eerder van school dan hun broers als de financiële situatie van het gezin dat vraagt. Eenmaal volwassen worden vrouwen met andere vormen van discriminatie geconfronteerd, zoals beperkte toegang tot grond en grondstoffen: maar 16,4 % van de landbouwgrond wordt door vrouwen uitgebaat.

Dit project van Plan International helpt meisjes en hun leefomgeving om ongelijke machtsrelaties tussen mannen en vrouwen in vraag te stellen

Zin om gelijkheid mee te ondersteunen? Doe een gift via het Girls Fund.

Jouw steun aan dit project zorgt ervoor dat jonge vrouwen in Senegal ...

… stereotypen doorbreken door te voetballen

Dankzij dit project van Plan International en lokale partner Ladies' Turn, zijn nu 300 meisjes lid van 20 voetbalploegen. Ze krijgen een voetbaluitrusting en hun trainers krijgen een vorming bij Plan International. De meisjes leren immers niet alleen voetballen. Ze worden ook zelfzeker, stellen seksistische stereotypen in vraag en claimen een plaats die voorheen strikt jongensterrein was. Ze krijgen - net als een honderdtal jongens - informatie over meisjesrechten, gendergerelateerd geweld en kindhuwelijken. 

De interregionale voetbaltoernooien zijn telkens een sportief én educatief feest. Het is hét moment voor de jonge vrouwen en hun coaches om hun omgeving te informeren over gendergelijkheid en hen aan te moedigen om mee te strijden tegen discriminatie en gendergerelateerd geweld. Ze doen dit vaak aan de hand van de video Ladies' Turn.

 

… in hun wijken voortrekkers worden van gelijkheid

In scholen werden 20 'genderclubs' opgericht, die zich bezighouden met vrouwelijk leiderschap, genderongelijkheid en de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Zo'n 60 scholieren (40 meisjes en 20 jongens), die ook wel 'kampioenen van verandering' genoemd worden, krijgen begeleiding van 40 coaches die een opleiding kregen in het omkaderen van meisjes, in meisjesrechten, in de strijd tegen seksistisch geweld en in seksuele gezondheidsrechten en seksuele voorlichting. Met behulp van een waaier aan communicatiekanalen zoals radioprogramma's, informeren deze 60 jonge voortrekkers op hun beurt 300 leden van genderclubs en de rest van hun leefomgeving over deze belangrijke thema's. 

… evolueren naar een omgeving waar meisjes en jongens gelijkwaardig zijn 

Jongens, ouders, schoolbesturen en lokale politici ondersteunen meisjesrechten zorgen samen voor een beschermende en respectvolle omgeving. Deelname aan het voetbaltoernooi voor vrouwen en mee sensibiliseren zijn daar goede voorbeelden van.

Ik heb er altijd van gedroomd om pionier te zijn in vrouwenvoetbal en ik kreeg de kans om deel uit te maken van het eerste nationale vrouwenelftal van Senegal. Het was voor onze generatie niet altijd makkelijk, noch in Senegal, noch elders in de wereld. Vandaag help ik maar al te graag mijn jongere zussen, zodat ze niet dezelfde moeilijkheden moeten doorstaan als ons.

Seyni, kapitein van het nationale vrouwenelftal en organisator van Ladies' Turn

Steun onze meisjesprojecten