"Ik hoop dat ik ook andere mensen kan overtuigen"

Koen Wauters is al sinds 1992 Plan Ouder. Die sociale bevlogenheid werd hem met de paplepel ingegeven. Niet enkel zijn oudere broer, maar ook zijn tante hadden een Plan Kind. Zo merkte Koen van kindsaf dat je wel degelijk een verschil kan maken. Hij vertelt jou graag waarom hij en zijn vrouw Valerie De Booser zich blijven inzetten. Hij vertelt hoe hij ambassadeur is geworden.

Op een bepaald moment, dacht ik: ‘Het wordt tijd dat ik iets meer doe.’ Ik ben nu eenmaal een Bekende Vlaming, van die bekendheid maak ik gebruik. Vandaar ook mijn besluit om ambassadeur te worden van Plan International België. Ik ben er heel erg van overtuigd dat Plan een goede manier van werken heeft. Plan houdt er rekening mee dat één probleem vaak gelinkt is aan 20 andere problemen. In de mate van het mogelijke worden die samen aangepakt. Zuiver drinkwater betekent ook een betere hygiëne, zodat een kind minder gauw ziek wordt. En een gezond kind kan school lopen. Een kind dat onderwijs krijgt, is mondiger, leert democratische principes kennen en zal die later, als volwassene, ook in de praktijk brengen.

Ik wil mijn bekendheid gebruiken om Plan International België en haar werking onder de aandacht te brengen. Het is heel eenvoudig: je wordt Plan Ouder van een kind, maar eigenlijk steun je daarmee een heleboel meisjes en jongens in de regio. Daarmee denkt Plan International aan een langetermijnrelatie met haar donateurs. En ik kan de mensen aansporen om Plan te blijven steunen. Ook nadat het Plan Kind 18 jaar werd, of wanneer de doelstellingen van een bepaald project bereikt zijn. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen iets willen doen, maar dat ze er niet aan denken, of geen aanleiding hebben. Ik hoop dat ik andere mensen kan overtuigen als ik zeg: 'Ik geloof in het werk van Plan International België, daarom investeer ik erin'.