Ik ben heel trots om met Plan International België te kunnen samenwerken. Het is alsof we er een nieuwe teamgenoot bij hebben. We hebben hetzelfde doel: discriminatie tegen meisjes bestrijden en ervoor zorgen dat meisjes kunnen groeien door de sport, door het voetbal. 
Aline Zeler, kapitein van de Belgian Red Flames 

Sinds 1 september 2016 is Plan International België de officiële partner van de Belgian Red Flames, onze nationale vrouwenvoetbalploeg. Samen willen we gelijke rechten voor meisjes en vrouwen op én naast het veld in de kijker zetten.

Het partnerschap met de Belgian Red Flames is een perfecte match. De damesvoetbalploeg begrijpt als geen ander de hindernissen die meisjes en vrouwen dagelijks moeten overwinnen: op het voetbalveld, op het werk of thuis.

VIDEO: daarom steunen de Red Flames meisjesvoetbal in Benin

Onze nationale Red Flames zijn stuk voor stuk sterke vrouwen met veel doorzettingsvermogen. Het hele team combineert een professionele voetbalcarrière met een studie, een voltijdse baan en een gezinsleven. Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar de hindernissen waarmee de speelsters te maken krijgen houden hen niet tegen om het beste van zichzelf te geven en hun droom waar te maken.

 

Sterk in de (voetbal)schoenen

Plan International zorgt er via sportprojecten wereldwijd voor dat meisjes niet aan de zijlijn blijven staan, maar zelf actief het voortouw nemen voor gelijke rechten. Dankzij voetbal staan ze als één team op het veld en leren ze opkomen voor zichzelf. Samen met leeftijdsgenoten nemen ze hun toekomst in eigen handen.

Ook in Benin startten we een voetbalproject op voor meisjes. Dagelijks moeten ze tal van hindernissen overwinnen. Dankzij voetbal worden ze sterker en zelfzekerder. Tijdens de pauzes leren ze alles over meisjesrechten, over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Zo leren ze 'nee' zeggen, opkomen voor zichzelf en het recht om zelf te beslissen over hun leven en hun lichaam.

Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen of het vroegtijdig verlaten van de schoolbanken zijn maar enkele voorbeelden van de ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Door samen te voetballen en te leren over deze thema's, worden ze bespreekbaar. Vrouwenvoetbal trekt de aandacht en brengt iedereen dichter bij elkaar.

Voor de Red Flames en de jonge meisjesploeg in Benin is voetbal een passie, een uitdaging en een bron van kracht. De voetbalsters zijn een inspiratie voor een hele gemeenschap: andere jongeren, ouders, chefs, ...

 

Zo steunen de Red Flames het meisjesvoetbalproject in Benin

Het engagement van de Red Flames kent geen grenzen: als projectsponsor steunen de Belgian Red Flames maandelijks het voetbalproject in Benin. Ter voorbereiding van hun EK liepen de Red Flames mee in de Urban Trail van Hasselt. Tijdens de matchen in België vragen we samen aandacht voor meisjesrechten met allerlei acties. Daarnaast stond Koen De Brabander, Secretaris Generaal van de KBVB, zijn plaats 1 dag af aan jongerenactiviste Tiffany.

Meer artikels over onze samenwerking lees je in onze blogposts.