Bescherm meisjes in vluchtelingenkampen
Tijdens noodsituaties ligt het risico op seksueel geweld een pak hoger. Het programma van Plan International in Rwanda draagt bij aan een sfeer van verdraagzaamheid en respect tussen mannen en vrouwen in vluchtelingenkampen om zo meisjes en vrouwen te beschermen.
Dialoog en opleiding
Om de doelen van het project te behalen, zet Plan International in op dialoog en opleiding. Meisjes kunnen vrij hun verhaal kwijt in 6 Safe Spaces en krijgen ondersteuning van 135 mentoren (81 meisjes et 54 jongens) die speciaal opgeleid zijn om hen te helpen.
Samen voor gelijkheid
Minstens 332 adolescente meisjes tussen 10 en 17 jaar namen deel aan het project. 146 gemeenschapsleiders en ongeveer 12.000 ouders en gemeenschapsleden werden bereikt via theathershows sinds de start van het project. Ons doel is om 5.000 meisjes en 4.800 jongens tussen 5 en 17 jaar te bereiken. Klik hier om gelijke kansen voor meisjes mee te ondersteunen.
Context
Rwanda, een land met bijna 12 miljoen inwoners, telt op dit moment ongeveer 150.194 vluchtelingen en asielzoekers, waarvan 76% vrouwen en kinderen. Alleen al in Democratische Republiek Congo zijn er 10 000 mensen gevlucht om in buurland Rwanda te schuilen in de kampen Gihembe en Nyabiheke. Inbreuken op kinderrechten en gendergerelateerd geweld komen daar veelvuldig voor. Adolescente meisjes werden o.a blootgesteld aan seksuele uitbuiting, transactionele seks en tienerzwangerschappen, maar deze gebeurtenissen worden gewoonlijk onder de mat geschoven.
Hoe we impact creëren:
- "Adolescente meisjes hebben nu meer vertrouwen om 'neen' te zeggen wanneer ze het gevoel hebben dat er iets niet juist aanvoelt voor hen." Sharon – Plan medewerker Rwanda.
- Het oprichten van ‘safe spaces’ waar meisjes van 0 tot 17 jaar psychologische steun krijgen en werken aan hun zelfvertrouwen na traumatische ervaringen.
- Mentoren worden opgeleid om meisjes te informeren over seksuele voorlichting en gezondheid.
- Meisjes genieten van vormingen waarna ze, dankzij spaar- en kredietgroepen, een eigen onderneming kunnen opstarten en financieel onafhankelijk kunnen zijn.
- Jongens van 10 tot 17 jaar krijgen lessen over positief mannelijk gedrag en een positieve houding. Ze worden op die manier ambassadeurs van gelijkheid.
- Dorpsoudsten, religieuze leiders, lokale autoriteiten, kampchefs, leerkrachten en de hele leefomgeving worden betrokken. Op die manier creëren we blijvende mentaliteitsveranderingen.
Dit project gaf ons zelfvertrouwen een echte boost en veranderde de manier waarop jongens ons behandelen. Nu is er een grote groep mannen die begrijpt dat meisjes even veel waard zijn als jongens. Dat ze iets te zeggen hebben en dat er ook naar hen geluisterd moet worden.
Deelneemster aan het Girls Take the Lead-project

Geef hulp daar waar dit het meest nodig is
Natuurrampen, droogte, hongersnood, epidemieën en gewapende conflicten zorgden wereldwijd al voor ontelbare slachtoffers en ravage. Tijdens deze noodsituaties lopen meisjes veel meer risico op misbruik. Om de schade van een ramp tot een minimum te beperken,
- biedt Plan International noodhulp aan. We voorzien kinderen en hun familie van onderdak, water en andere levensbehoeften.
- richten we tijdelijke scholen op, zodat kinderen zo snel mogelijk terug naar school kunnen.
- geven we prioriteit aan de bescherming van kinderen en meisjes. We zetten ons in voor kwetsbare kinderen die door de ramp een groter risico lopen om slachtoffer te worden van uitbuiting, geweld en mishandeling.
- dragen we bij aan de wederopbouw.
Geef ons de mogelijkheid hulp te bieden waar dit het hardst nodig is.