Context

In Niger, een droog woestijnland dat kampt met een groeiende instabiliteit, is het dagelijks leven geen pretje. De situatie van kinderen en meisjes is vaak schrijnend. 1 tienermeisje op 7 is er al mama, 3 meisjes op 4 zijn getrouwd voor hun 18e verjaardag, waarvan dat bij 1 op 3 voor hun 15e is.  Een kindhuwelijk is een manier om de eer van meisjes en hun familie te beschermen en zelfs een economische transactie. Dit gebruik beperkt de ambitie van duizenden meisjes want niet zij, maar vaders, broers, ooms en toekomstige echtgenoten beslissen over hun toekomst.

Onderwijs is een perfecte manier om te voorkomen dat minderjarigen trouwen. Ook is het een hefboom richting een onafhankelijk leven. Wie van in de kleuterklas tot de middelbare school lessen volgt, loopt minder risico om té vroeg te trouwen.

Hoe we impact creëren:

  • Het oprichten van leercentra, spaar- en kredietgroepen voor kwetsbare jonge mama’s, in combinatie met voedingsprojecten voor hun baby’s (workshops over gezonde voeding, opstarten van een eigen moestuin en gezondsheidscursus).

  • Het opstarten van een sociale en intergenerationele dialoog met jonge echtgenoten en met traditionele en religieuze leidersfiguren

  • Lokale, regionale en nationale beleidsbeïnvloeding over het belang van onderwijs voor meisjes en de negatieve gevolgen van (te vroege) huwelijken.

De traditie wil dat meisjes trouwen tussen de 13 en de 15 jaar. Samen met Plan International werken we hard om die mentaliteit te veranderen. Door uit te leggen welke nefaste gevolgen een kindhuwelijk met zich meebrengt en door de voordelen van onderwijs voor te leggen. Dat heeft tijd nodig, maar het begint langzaam vruchten af te werpen.

Bubé Hamani, dorpsleider van het dorp Yambaré in Niger

Niger: onderwijs stopt kindhuwelijken

Met gendergelijkheid wint iedereen

Dagelijks worden duizenden meisjes het slachtoer van discriminatie en geweld, gewoon omdat ze een meisje zijn. Dit is een rem op hun ontwikkeling. Daarom wil Plan International een rechtvaardige wereld uitbouwen waarin meisjes dezelfde rechten en kansen als jongens krijgen. Maar niet enkel meisjes halen hier voordeel uit. Wanneer een meisje dezelfde kansen krijgt als een jongen:

  • Kan ze meer in haar gezin investeren en zal ze gezondere kinderen hebben, die op hun beurt investeren in de toekomst van anderen.

  • Wordt ze vaak een motor voor het verbeteren van hun leefomgeving en hun land

  • Worden ook jongens veel minder geconfronteerd met stereotypes en vooroordelen.

In onze projecten ligt er steeds een focus op meisjes. Samen kunnen we ze laten uitgroeien tot sterke vrouwen. Want meisjes kunnen alles als ze de kans krijgen. Word Project Sponsor vanaf 10 euro per maand.