Context

Meisjes en jonge vrouwen in Benin willen met hetzelfde respect behandeld worden als jongens. Door tradities, gebruiken en armoede komen ze veelal nooit op de schoolbanken terecht en worden ze piepjong in de moederlijke rol geduwd. Dat een sport als voetbal bovendien wordt ‘gereserveerd’ voor jongens, bemoeilijkt de weg naar gelijkheid. Wanneer je hen echter ruimte en kansen geeft om hun mening te uiten en hun potentieel te ontwikkelen, zie je Beninse meisjes straffe doelen bereiken.

Wat jongens mogen, dat mogen meisjes ook, toch? We hebben dezelfde rechten en dezelfde plichten. Later wil ik mijn diploma's halen en één van de beste voetbalspeelsters ter wereld worden!

Martine, 16 jaar, Benin
Benin: sporten en leren in een veilige leefomgeving

Hoe we impact creëren

  • We zorgen ervoor dat jonge vrouwen in Benin hun trainingen op het voetbalveld kunnen verderzetten, hun technieken kunnen perfectioneren, zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en hun rechten kunnen ontdekken.
  • We stellen jongeren in staat om op school een eigen schoolraad op te zetten. Ze informeren hun leeftijdsgenoten over seksuele intimidatie en de gevolgen van schooluitval bij meisjes.
  • We zetten ons in om voor elk kind een geboorteregistratie te verkrijgen, zodat alle kinderen, zowel meisjes als jongens, dezelfde kans krijgen om te studeren in een veilige, geweldloze omgeving. Een officiële identiteit zorgt ervoor dat kinderen zich kunnen inschrijven op school en dat ze wettelijk beschermd zijn.
  • We informeren in Atacora jongeren over tienerzwangerschap via de campagne "Nul zwangerschappen op school". In Atlantique en Littoral zijn teams van sociaal werkers in de dorpen aan de slag om kinderen die het slachtoffer werden van uitbuiting te reïntegreren.
  • We voorzien beroepsopleidingen en spaar- en kredietgroepen voor meisjes en vrouwen in Benin. Zo worden ze onafhankelijker.
  • We slopen schooldrempels letterlijk en figuurlijk. Zo kunnen kinderen met een handicap ook les volgen. Leerkrachten en ouders krijgen informatiesessies over inclusie van kinderen met een handicap en van meisjes.

Op school werd vóór het derde middelbaar met geen woord gerept over seksualiteit. Pas na mijn bevalling kreeg ik in het gezondheidscentrum alles te horen ... te laat natuurlijk. Ik raad andere meisjes aan om hun zwangerschappen te plannen, en niet bang te zijn om hun partner te vragen zich te beschermen.

Edith, 16 jaar, mama van Valentin, 2 jaar.

Steun onze projecten zodat jongeren in Benin de kans krijgen om in een veilige omgeving te leren over seksuele intimidatie, tienerzwangerschap en financiële onafhankelijkheid, en ook jonge vrouwen zich kunnen kronen tot kampioenen van het voetbalveld.

* Je bijdrage zal dit project ondersteunen, maar ook onze andere projecten waar kinderen en jongeren steun nodig hebben. Op die manier help je zoveel mogelijk kinderen groeien en zich ontplooien.