Met de steun van: 

 

logo EU

 

Ons internationaal programma ‘Safer Cities’ ondersteunt jongeren die de strijd aangaan tegen seksuele intimidatie in de stad. Het doel van het programma is om veilige, verantwoordelijke en inclusieve steden te bouwen met en voor adolescente meisjes. In het kader hiervan laten jongeren hun stem horen over hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie in de stad en gaan samen aan de slag om problemen te identificeren en oplossingen te formuleren. Het programma wordt momenteel uitgevoerd in 16 steden verspreid over de hele wereld (Delhi, Hanoi, Kampala, Lima, ...). In België richten Plan International en haar partners zich op de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi.

 

Jongeren lanceren 5 oplossingen voor seksuele intimidatie in de stad

Uit Brussel, Madrid en vier andere steden, kwamen 500 Belgische en Spaanse jongeren tussen 15 en 24 jaar samen op 9 februari 2021 om oplossingen te zoeken tegen seksuele intimidatie. Een van hun belangrijkste aanbevelingen was de vraag om verplichte (school)lessen over seksuele intimidatie te creëren. 

Lees meer

 

Digitaal platform 'Safer Cities'

De straten van de stad zijn jouw domein. Hier moet je je welkom voelen, gewaardeerd, veilig en gehoord voelen. Maar heb je ook echt het gevoel dat er naar jou wordt geluisterd en dat je inspraak hebt in je stad? Met het digitaal platform 'Safer Cities' geven we jou, andere jongeren en in het bijzonder meisjes en jonge vrouwen een stem. Want iedereen moet zich veilig en gehoord voelen in zijn of haar stad. 

Via ons digitaal platform 'Safer Cities' kan je jouw ervaring delen. Duid plaatsen aan waar je je ongemakkelijk, bang of onveilig hebt gevoeld. Op die manier kunnen we plaatsen identificeren waar verandering nodig is.

Deel je ervaring op het platform!

Uiteraard zijn positieve ervaringen ook leerrijk! Zijn er plaatsen waar je je juist wel veilig en goed hebt gevoeld, duid ze zeker ook aan. Hiermee verkrijgen we zeer bruikbare informatie voor de beleidsmakers over welke factoren belangrijk zijn om te komen tot een veiligere ruimte.

Deel vandaag nog je ervaring en werk mee aan een veiligere stad.

Champions of Change

Een diverse groep van 15 tot 20 jongeren tussen 14 en 20 jaar uit Antwerpen, Brussel en Charleroi volgt in het kader hiervan een educatief traject bestaande uit 12 participatieve sessies. Zij worden als het ware ‘Champions of Change’ in de strijd tegen seksuele intimidatie en gaan samen met hun leeftijdsgenoten in dialoog met hun naaste omgeving, de politiek en de hele samenleving.

Woon je in Antwerpen, Brussel of Charleroi en wil je meer te weten komen over onze Champions of Change groepen? 
Stuur dan snel een e-mail naar siham.machkour@planinternational.be

Dit hebben we samen al verwezenlijkt

 • Romane
  Romane
 • Juliette
  Juliette
 • Yousri
  Yousri

Dansvideo tegen seksuele intimidatie

Jeny Bonsenge laat in een catchy choreografie zien hoe je als groep kan optreden wanneer je getuige bent van seksuele intimidatie. Ook jij kan mee dansen tegen seksuele intimidatie. Leer de dans 

Sensibiliseringscampagne in samenwerking met MIVB

Samen met de MIVB hebben we een sensibiliseringscampagne in juni 2019 gestart. Doel: mensen aanzetten om actie te ondernemen wanneer ze getuige zijn van seksuele intimidatie. Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met de  jongerenactivisten van het BruxELLES project en MIVB.

Jongeren treden op als experten in een parlementaire commissie

Het Brusselse parlement heeft vorig jaar een resolutie goedgekeurd, die gebaseerd was op de aanbevelingen van de jonge activisten van het BruxELLES project. Voor het eerst in geschiedenis van het parlement werden jongeren als expert bevraagd in een parlementaire commissie. Concreet vragen de jongeren de Brusselse regering om een reeks acties te ondernemen in de strijd tegen seksuele intimidatie op het openbaar vervoer.

Van brussel, tot hanoi en guayaquil: wereldsteden staan voor dezelfde uitdaging

Niet enkel in België, maar ook in Hanoi en Guayaquil strijden jongeren tegen onrecht.

 • In Hanoi (Vietnam) werken ‘Champions of Change’ met meisjes, buschauffeurs en busticketverkopers om de veiligheid van het openbaar vervoer in de metropool te verbeteren.

 • In Guayaquil (Ecuador) werkt Plan International Ecuador met 300 jonge activisten om de taboes rond seksuele intimidatie en seksueel geweld te doorbreken.