Met de steun van: 

 

logo EU

 

Ons internationaal programma ‘Safer Cities’ ondersteunt jongeren die de strijd aangaan tegen seksuele intimidatie in de stad. Het doel van het programma is om veilige, verantwoordelijke en inclusieve steden te bouwen met en voor adolescente meisjes. In het kader hiervan laten jongeren hun stem horen over hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie in de stad en gaan samen aan de slag om problemen te identificeren en oplossingen te formuleren. Het programma wordt momenteel uitgevoerd in 16 steden verspreid over de hele wereld (Delhi, Hanoi, Kampala, Lima, ...). In België richten Plan International en haar partners zich op de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi.

 

Jongeren lanceren oplossingen voor seksuele intimidatie in de stad

In een nieuw rapport publiceert Plan International België opvallende cijfers over seksele intimidatie op straat. Daarvoor bevroegen ze zo’n 3.000 meisjes en die gaven onder meer aan dat seksuele intimidatie hun bewegingsvrijheid aantast. 50% van hen neemt een omweg, vermijdt bepaalde plaatsen of wil er niet langer alleen passeren. Het rapport kadert in het Safer Cities programma, waarmee Plan International seksuele intimidatie wil aanpakken in Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi. Samen met onze jongerenactivisten brengen we een reeks aanbevelingen uit om de steden veiliger te maken voor meisjes.

Meer informatie vind je hier

 

Digitaal platform 'Safer Cities'

De straten van de stad zijn jouw domein. Hier moet je je welkom voelen, gewaardeerd, veilig en gehoord voelen. Maar heb je ook echt het gevoel dat er naar jou wordt geluisterd en dat je inspraak hebt in je stad? Met het digitaal platform 'Safer Cities' geven we jou, andere jongeren en in het bijzonder meisjes en jonge vrouwen een stem. Want iedereen moet zich veilig en gehoord voelen in zijn of haar stad. 

Via ons digitaal platform 'Safer Cities' kan je jouw ervaring delen. Duid plaatsen aan waar je je ongemakkelijk, bang of onveilig hebt gevoeld. Op die manier kunnen we plaatsen identificeren waar verandering nodig is.

Deel je ervaring op het platform!

Uiteraard zijn positieve ervaringen ook leerrijk! Zijn er plaatsen waar je je juist wel veilig en goed hebt gevoeld, duid ze zeker ook aan. Hiermee verkrijgen we zeer bruikbare informatie voor de beleidsmakers over welke factoren belangrijk zijn om te komen tot een veiligere ruimte.

Deel vandaag nog je ervaring en werk mee aan een veiligere stad.

Champions of Change

Een diverse groep van 15 tot 20 jongeren tussen 14 en 20 jaar uit Antwerpen, Brussel en Charleroi volgt in het kader hiervan een educatief traject bestaande uit 12 participatieve sessies. Zij worden als het ware ‘Champions of Change’ in de strijd tegen seksuele intimidatie en gaan samen met hun leeftijdsgenoten in dialoog met hun naaste omgeving, de politiek en de hele samenleving.

Woon je in Antwerpen, Brussel of Charleroi en wil je meer te weten komen over onze Champions of Change groepen? 
Stuur dan snel een e-mail naar siham.machkour@planinternational.be

Dit hebben we samen al verwezenlijkt

 • Romane
  Romane
 • Juliette
  Juliette
 • Yousri
  Yousri

Leeftijdsgenoten sensibiliseren via een sterk campagnevideo op sociale media

 

In partnerschap met Canon creëerden de Champions of Change in Antwerpen, Brussel en Charleroi een eigen campagnevideo om de jongeren in hun stad te sensibiliseren rond het thema van seksuele intimidatie. Elke groep werkte samen met de creatieve videomakers, en koos een uniek perspectief om naar voor te schuiven in hun stad. Drie verschillende accenten, maar elk even waardevol om het probleem grondig aan te pakken. Seksuele intimidatie is een probleem met verschillende facetten en vereist een duurzame oplossing die al deze aspecten in rekening neemt.

De jongerengroep in Antwerpen legde de nadruk op het bespreekbaar maken van het thema

In Brussel werd catcalling en het gebrek aan enthousiaste instemming de hoofdfocus

De jongerenactivisten uit Charleroi zetten hun leeftijdgenoten dan weer aan tot denken: waarom kunnen sommige jongeren ongestoord door hun stad wandelen terwijl anderen veel alerter moeten zijn voor hun veiligheid?

Van brussel, tot hanoi en guayaquil: wereldsteden staan voor dezelfde uitdaging

Niet enkel in België, maar ook in Hanoi en Guayaquil strijden jongeren tegen onrecht.

 • In Hanoi (Vietnam) werken ‘Champions of Change’ met meisjes, buschauffeurs en busticketverkopers om de veiligheid van het openbaar vervoer in de metropool te verbeteren.

 • In Guayaquil (Ecuador) werkt Plan International Ecuador met 300 jonge activisten om de taboes rond seksuele intimidatie en seksueel geweld te doorbreken.