Voetbal tegen ongelijkheden,
voor meisjesrechten

Heb je Michel Lecomte, ex-directeur van RTBF, gehoord in onze radio- of videospot? Hij maakte zijn comeback voor een voetbalwedstrijd om de gelijkheid tussen meisjes en jongens onder de aandacht te brengen.

Voetbal is een van de meest populaire sporten, maar staat vaak nog bekend als een mannensport. Toch gebruiken we het bij Plan International België op een vernieuwende en unieke manier in verschillende projecten als hefboom voor emancipatie, ontwikkeling en leiderschap van meisjes. We willen je graag meer vertellen over dit facet van voetbal op het langverwachte EK.

Sterker dankzij voetbal

Voetbal is een instrument om de rechten van meisjes en gendergelijkheid te bevorderen. Plan International België leidt al enkele jaren voetbalprojecten in Senegal, Benin en Bolivia, waar voetbal wordt gebruikt als middel om o.a. stereotypen en de rollen van meisjes en jongens in vraag te stellen.

De oprichting van damesvoetbalteams helpt om ongelijke sociale normen te doorbreken en het leiderschap van meisjes en jonge vrouwen te ontwikkelen. Naast de trainingen worden workshops georganiseerd om meisjes te informeren over o.a. hun rechten en mogelijke oplossingen tegen (seksueel) geweld, misbruik en kindhuwelijken. Daarnaast brainstormen meisjes en jongens samen over hoe ze deze onderwerpen met hun familie, gemeenschappen en lokale autoriteiten kunnen bespreken om de bescherming van alle kinderen te waarborgen.

Sport is voor meisjes belangrijker dan voor jongens. Het versterkt ons moreel en fysiek en wekt teamgeest, partnerschap en solidariteit op. Sport stelt meisjes in staat om assertief te zijn en hun capaciteiten te tonen. - Ndeye Nafi, 20 jaar, Deelneemster aan ons voetbalproject in Senegal

Supporter mee voor meisjesrechten! 

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks meer informatie over onze projecten.

Door de gemeenschap te betrekken, maken we onze projecten duurzaam

De participatie van jongens, ouders, leerkrachten en gemeenschapsleiders is essentieel om mentaliteiten en normen met betrekking rond gendergelijkheid te veranderen. Daarom betrekken we hen, leiden we hen op en maken we hen bewust van het belang van deze gelijkheid en de voordelen voor de gemeenschap. Deze sportprojecten bieden ook een bevoorrechte toegangspoort voor jongeren om zich te verenigen in spaar- en kredietgroepen. Via deze groepen leren ze hun middelen beheren en kunnen ze geld lenen om hun eigen professionele projecten te lanceren. 

  • Benin
    Benin
  • Senegal
    Senegal
  • Bolivië
    Bolivië
Sokhnaamy

Dankzij de verschillende acties namen meisjes meer deel aan educatieve en sportieve activiteiten. Het gaf hen zelfvertrouwen. Ook ouders zetten zich in om het project en de jongeren te steunen. Dit model draagt bij aan de ontwikkeling van sociale praktijken die ouders in staat stellen om meisjes en jongens gelijk te behandelen. Sokhnaamy, Project manager bij Plan International Senegal

 

Nouanti Babossi

Door voetbal ben ik een voorbeeld geworden voor andere meisjes en word ik nationaal erkend. In het begin was niet iedereen positief over de oprichting van vrouwelijke voetbalteams. Dat is veranderd, vandaag vragen ouders aan hun dochters om lid te worden. Nouanti Babossi, Deelneemster aan ons voetbalproject en voetbalster bij de eerste divisie in Benin

 

 

Deze projecten worden mogelijk gemaakt dankzij onze partners: 

 

l'union Européenne

Canon

Canon

l'union Européenne

Canon

l'union Européenne

Bedankt!

Volg ons ook op sociale media om regelmatiger op de hoogte te blijven!

Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
TikTok

Ontek meer over onze sportprojecten