Alle meisjes hebben het recht zich te ontplooien. Illustratie: Plan International/Bart Behiels

Ik wil dat mijn zoon later uitgroeit tot een zorgzame, respectvolle man. Ik ben betrokken bij zijn opvoeding maar dat was niet altijd zo. Beetje bij beetje leer ik hem kennen. Ik speel met hem, luister naar wat hij allemaal heeft beleeft op school. Ik doe hetzelfde met mijn dochter.

papa Arturo, Bolivia

Meisje/jongen: zoek de verschillen

Jongens en meisjes. Dat ze biologisch verschillen, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar naast dat biologische verschil vertonen ze vooral opvallend veel gelijkenissen. Zowel qua vaardigheden als qua competenties en interesses. Dat is wetenschappelijk bewezen. Dat we ondanks alles nog steeds vasthouden aan wat we kennen en zo stereotypen onbewust doorgeven aan onze kinderen, ook. Van speelgoed over truitjes, over het behangpapier in de kinderkamer, jouw deugnieten krijgen het al vanaf de geboorte mee. 

Gender, of onze verwachtingen rond mannelijk en vrouwelijk gedrag, heeft een enorme invloed op hoe we onze zonen en dochters behandelen. Lieve en mooie meisjes, sterke en stoere jongens. Is dat echt wat we willen? Als we willen dat meisjes en jongens zich ontplooien tot gelukkige en onafhankelijke volwassenen is het hoog tijd dat we ze van jongs af aan gelijker gaan behandelen.

Meisje, jongen... dat is toch hetzelfde. Behalve dat wij meisjes alles thuis doen en voor onze ouders moeten zorgen. Wij kunnen bijna alles doen wat jongens doen. Op school kun je zo hard studeren als zij.

Ratana, 15 jaar oud, Cambodja

Wist je dat…

 • Een vader van een meisje zachter met zijn kind omgaat en sneller ingaat op de noden dan een vader van een jongen? Ook mama’s zijn bevooroordeeld in hoe ze met hun kinderen omgaan.
 • Meisjes vanaf zes jaar beginnen te denken dat jongens slimmer zijn?
 • Kinderen hun zelfbewustzijn en identiteit al zeer vroeg ontwikkelen? Tegen dat ze aan het eerste leerjaar beginnen in de lagere school hebben ze alle vooroordelen en stereotypen rond gender al overgenomen.

  Groot worden, zonder angst en vrij van geweld

  Wij, jongens, kennen niks van kinderen opvoeden of in de potten roeren. Maar wij zijn sterker en kunnen gaan studeren, ver weg van huis. Meisjes niet, want hun ouders vrezen dat ze misbruikt zullen worden en dat ze scheef bekeken zullen worden.

  Ramich, 17 jaar, Cambodja

  Gelijkheid? Geen enkel land ter wereld kan dat van zijn to do-lijstje schrappen. De situatie is afhankelijk van waar je je bevindt en in de afgelopen jaren heeft België enorme vooruitgang geboekt. Maar een groot obstakel blijft, hier en elders, geweld tegen meisjes.
  In Cambodja, zoals Ramich vertelt, is 1 op 5 meisjes het slachtoffer van fysiek geweld. Terwijl ieder kind zou moeten opgroeien en zich kunnen ontwikkelen, vrij van angst, discriminatie en geweld.

  Plan International investeert in onderwijsprogramma's die taboes over gendergerelateerd geweld breken. We maken meisjes sterker via sport en andere activiteiten zodat ze zichzelf kunnen verdedigen. We geven hen een beroepsopleiding en helpen hen uit de prostitutie. Samen met onze partners sporen we overheden aan tot actie tegen geweld en uitbuiting van meisjes door actie te voeren en expertise te verlenen. Het doel: de mentaliteit en wetten veranderen zodat meisjes zich kunnen ontplooien.

  Haast elk meisje wordt wel eens lastiggevallen op straat. Mijn vrienden staan daar niet bij stil. Ik zou zelf nooit een gast nafluiten op straat. Never. Het wordt gebanaliseerd, maar ik vind dat er over bepaalde zaken geen discussie mogelijk is.

  Lisa, 24 jaar, België